Letecký deň v Ražňanoch sa vydaril

20.09.2003 Celý región

Vyše trojhodinový program leteckého dňa na letisku v Ražňanoch popoludní 24. augusta sledovalo do päť tisíc divákov. Svoje akrobatické umenie predviedli napr...
Vyše trojhodinový program leteckého dňa na letisku v Ražňanoch popoludní 24. augusta sledovalo do päť tisíc divákov. Svoje akrobatické umenie predviedli napríklad už tradiční účastníci tohto podujatia Dušan Šamko, či skupina Očovskí bačovia, ale i úplný nováčik, avšak majster sveta v akrobatickom lietaní Zoltán Veres z Maďarska.

Program 9. ročníka leteckého dňa, ktorý organizuje skupina nadšencov z občianskeho združenia Aeroklub Sabinov, začal hromadným zoskokom parašutistov z lietadiel AN-2 a Dakota. Diváci mohli vidieť vo vzduchu aj historické lietadlo, preslávené z čias druhej svetovej vojny, sovietske PO-2, známe ako Polikarpov. Priviezli ho z múzea v Budapešti.
Už tradičnou súčasťou leteckého dňa bol 8. Šarišský zlet lietajúcich športových zariadení.

Zúčastnilo sa na ňom dovedna do 150 vyznávačov lietania na ultraľahkých strojoch z celej SR. Prileteli dovedna na 30 motorových lietadlách a na 10 bezmotorových padákových klzákoch. Významnou novinkou bola účasť 20-člennej skupiny letcov z maďarského Debrecínu s dvoma motorovými lietadlami.
Jeden z organizátorov zletu Milan Grega, riaditeľ leteckej prevádzky Leteckej amatérskej asociácie, vyzdvihol z trojdňového programu od piatku 22. augusta medzinárodný prelet do poľského prihraničného mesta Krosno. V sobotu 23. augusta ho absolvovalo dovedna 23 aeroplánov s asi 40 osobami na palube.

Okrem voľného lietania mali v programe súťaž v presnosti pristátia.
Tohto roku sa letecký deň v Ražňanoch konal pri príležitosti 50. výročia začatia lietania na tunajšom letisku, 100. výročia prvého letu na motorovom lietadle bratmi Wrightovcami a 40. výročia prvého letu ženy Valentíny Tereškovovej do vesmíru.
Letisko v Ražňanoch bolo prevažnú časť svojej existencie zväzarmovským. Dnes ho ako neverejné vnútroštátne na výmere 44 hektárov s pristávacou trávnatou plochou o rozmeroch 1100 krát 100 metrov obhospodaruje OZ Aeroklub Sabinov. Má 20 členov, novým predsedom sa stal Tibor Harčarík. Šiesti členovia vlastnia sedem stáloparkujúcich strojov v areáli letiska.
(jj)
 

Vyberte región